РКЕ: Вчера дизелот требаше да поскапи за 10,5 а бензинот за 5,5 денари, но направивме баланс

РКЕ на денешниот брифинг за новинарите информираше дека всушност доколку се гледа реалната цена, одлуката требало да биде за уште повисока цена на горивата односно ќе требаше дизелот да се зголеми за 10,5 денари а бензините за 5,5 денари, но за да не дојде до толку голем ценовен шок тие направиле баланс во носењето на одлуката за малопродажната цена на горивата со тоа што ги намалиле маржите на трговците.

Маржите како што велат ги намалиле за дури 33% па така ако досега во просек маржа за трговецот изнесувала околу 4,5 денари од литар, сега таа е намалена на 3 денари од литар и така се направил тој баланс.

spot_img

Последни вести