Ова се новите мерки на Комисијата за заразни болести

Комисијата за заразни болести денеска препорача укинување на сертификати во отворени угостителски објект.

-Да не се бараат сертификати во отворениот дел од угостителскиот објект, истакнаа од Комисијата.

Комисијата препорача и укинување на задолжителната обврска за носење заштитна маска кај учениците од основните училишта, како и зголемување на процентот на исполнетост на затворените објекти на 75 отсто.

Овие препораки од Комисијата ќе се најде на седница на Главниот кризен штаб, а ако се прифатат таму, потоа за истите ќе се одлучува и на седница на Влада.

Учениците во основните училишта нема да носат маски, нивните наставници и останат технички персонал задолжително ќе носат, дозвола за зголемување на капацитетот на исполнетост на објекти од затворен тип како театри, кина на 75 отсто и нема да се бараат сертификати во угостителски објекти во отворениот дел, овие препораки ги усвоила комисијата за заразни болести и ќе ги достави до кризниот штаб на владата.
spot_img

Последни вести